Kan hunde og katte leve sammen?

cats and dogs live togetherI flere og flere danske hjem ser man at katte og hunde kommer til at leve under samme tag. Da dette ikke er en naturlig ordning for hverken hunde eller katte, er det nærliggende at stille spørgsmålet, om katte og hunde virkeligt kan leve harmonisk sammen. En klassisk situation i sådan et hjem er nemlig, at katten bliver jaget rundt i huset af hunden, hvilket er et af de mest almindelige problemer, når man har katte og hunde der lever sammen.

Hvad kan man gøre for at sikre, de kommer godt ud af det med hinanden?

Først og fremmest er det vigtigt at begge parter bliver forberedt på, at de på et tidspunkt kommer til at leve sammen under samme tag. Først skal man som ejer overveje, om det kæledyr man allerede har, overhovedet kan sættes sammen med et andet dyr. Her er det nødvendigt at se på, hvordan ens kæledyr er som individ. Er den for eksempel blid, rolig, voldsom eller aggressiv, og er der er noget i dens adfærd, der kan gøre sammenføringen problematisk?

Efter forberedelsen skal man forsøge at skabe positiv kontakt mellem katten og hunden. Undersøgelser har nemlig vist, at når man har etableret et positivt førstehåndsindtryk mellem en kat og en hund, kan man herefter bygge videre på dette fundament. For at skabe den positive kontakt, er det vigtigt at katten har mulighed for at være alene. Man kan med fordel tage hunden ind i et andet rum i perioder, mens katten har mulighed for at udforske stedet, uden hunden er til stede. På denne måde bliver katten tryg ved miljøet, hvorefter man kan placere dem i samme rum i længere og længere perioder af gangen. På denne måde sørger man for, at de bliver mere trygge og sikre i hinanden selskab, hvorved de lærer at tolerere hinandens tilstedeværelse.